Napisao sam gore za cijenu s porezom u DE, znam da je za HR uvoz tako neceg komplikacija, ali ovdje su maksimalno pojednostavili.. ide samo 10% carine na zbroj cijene vozila i transporta, i na to onda 19% MwSt, vec sam uvozio jednu Vettu iz Texasa i frisko je G.Cherokee dosao iz Svicarske, postupak je identican.
Racunica je jednostavna, evo primjera..
- Vozilo - 8.000
- Transport do luke NY i kontejner do Bremerhavena, sa total loss insuranceom - 2.000
- Dakle 10.000, 10% carine na to je 11.000, plus 19% PDV dolazimo na 13.090.
- U luci ima jos 500tinjak troskova papirologije, znaci otprilike 13.600, s tim da sam transport debelo zaokruzio jer me za Vettu transport Texas --> New York --> Bremerhaven kontejnerom kostao oko 1.200, a ni za auto nebi dao punu cijenu nego cekao da naleti neka prilika poput onog gore za 6.100$, hvala bogu ima ih brdo i nije neki egzot za kojim se svi trgaju, ali nek ostane 2.000 da uzmem firmu da sve to odradi i da ne mislim o nicemu do trenutka dok mi auto ne dostave na adresu.
- Transport od luke do mjesta slaganja ne racunam jer bi sam sa prikolicom to odradio, al ajmo dodat jos 400 goriva i zaokruzit na 14.000.
- U Poljskoj kompletan prednji dio auta u M paketu sa led farovima i svim potrebnim plastikama, usisima, kilerima i statijaznam iskopas za 3.000 bez jebemti, nek jos 3.000 uzme netko za to poslozit gore i polakirat, i eto nas na 20k za 535i 2016 godiste, dodajmo jos 2000 bonusa za nenadane troskove i sitnice i zaokruzimo na 22.000, najjeftiniji slican takav na mobile.de tek krece od 30k.
Ne znam za vas ali usteda od 8-10k za malo trcanja i organizacije nije bas mala, toliko ce me ispast kompletno slozen e46 330ci..
Znam da je rizik i da bi bilo jednostavnije i sigurnije otic u susjednom gradu kupit auto, regat, prst u uvo i vozit se, ali volim kemijat i ako je ikako moguce na kraju dana sjebat sistem i imat istu ili bolju stvar za manje novce, nekom bi mozda smetalo sto je uvoz i slozen karambol, mene to je dira ni najmanje ako je dobro slozeno, uostalom masu auta se slaze iz puno gorih katrambola pa trenutni vlasnici nemaju pojma i kunu se u prvi lak..
P.S. sto se tice homologacije, jedino bitno su cajger koji se u ovom slucaju da iskodirat na kmh, farovi koji ionako moraju novi, i stopovi sa narancastim zmigavcem (ne znam dali se na F10 razlikuju US/EU kao na F30), i eventualno gume ako nisu po EU standardu.
Da se razumijemo, ovo sada je sve samo lajanje u prazno i ubijanje dosade na poslu, da bi doslo do realizacije moram se prvo definitivno odlucit na prodaju 335d iako opasno naginjem tome, nac jelena kojem treba coupe dizel sa 300+tkm a da je voljan iskesirat cifru koju sam si zamislio, i tek onda eventualno krenut u realizaciju ovako neceg.. ali da sam se jebeno zapalio za ideju, to jesam..
Sent from my SM-T819 using Tapatalk