Originally Posted by
kacigae30
Ovako,
Svaka placa ima osnovicu
Recimo da te gazda prijavi na minimalac koji neznam koliko je,ali evo reci cemo 4000kn
Na to ti stavi 700kn topli obrok,700kn putni troskovi,1000kn stimulacija,itd
4000+700+700+1000=6400kn
Na te novce on je platio porez samo na ovih 4000netto koji je od nekog brutta (neznam koliko jbg)
Dodes u banku i banka ti kaze da mozes dobiti minus,kredit,karticu iki stagod samo na 4000 jer sve ostalo su samo nagrade radniku koje mozes danas imati a sutra izgubiti.
Tako mi je propao kredit za stan.
Radio sam dva posla i skupio mjesece za stambeni kredit i 10000kn na banku na bijelo i kad dam dosao u banku gospoda je rekla da se gleda samo dio na koji je gazda platio porez a da se nagrade ne zbrajaju u kredit jer danas i imas a sutra nemas.
To me razocaralo totalno i onda sam otisao u Irsku pa se vratio u HR pa otisao za Dansku..
S time zakonomo neoporezivom naknadama je drzava pomogla firmama da placaju novce na racun da se izbjegne siva zona, ali je problem sto banke i drzava nisu uskladene i banke ne priznaju taj dodatni novac ako nije prosao kroz oporezivanje.
Kada si mlad nije ti bitno ali kad si malo zreliji naravno da je
E da,taj novac se ne racuna niti za mirovinu
I tako jednog dana odes u mirovinu s primjerice 10 000 na racunu svaki mjesec a mirovina minimalna kao i prijavljena minimalna placa..
To sam iskreno samo kod nas vidio takve manipulacije s uplatama jbg..