Re: ***Index, Čačkalo, Plavi oglasnik & Co*** - Oglasi i komentari
Stoka, ne razmišljam ja tako. Ja ni ne želim biti privatnik jer ne bi mogao tako. Pa mi je bolje ovako. Ali vidim ljude oko sebe i razumijem koji im je motiv u tome i kužim di je računica. Dapače, imaš puno primjera di ti radnik diktira šta veći dio na ruke jer onda dobije 1.500 umjesto 1.300 na račun ili mora plaćat neku ovrhu/alimentaciju pa te masira da ne želi punu plaću na račun. Nije sve crno i bijelo...
Zadnja recenica je sve. Niti su svi gazde lopovi, niti su svi radnici med i mlijeko, i obratno.
Kao i sve u zivotu, nadje se neki kompromis na obostrano zadovoljstvo.
Kljucno je da su obje strane jednako nezadovoljne[emoji1]
Poslano sa mog SM-S908B koristeći Tapatalk
Ja sam isto bio privatnik i znam obje strane kako stoji ali ja sam u restoranima i nemogu reci za druge branse.
Ono sto vidim s jedne strane pizzaiola i kuhinjskih radnika je da ih je ostalo jedan postotak jako dobrih u Hr, a drugi postotak su oni koji samo vicu preko sezone da nece raditi ispod neznam koje cijene, a kad dode zima onda se one niske cijene prihvacaju samo tako.
2021 sam bio u jednom restoranu u Porecu i bio sam jedini pizzaiolo na 150pizza, jer normalno u restoranima ide vise druga hrana a pizza je dodatak.
Kuharica koja je radila tamo je u Umagu ove godine radila i kaze da nemoze vjerovati ocima sta vidi i kako se radi i kako gazde placaju pizzaiole kad im treba hitno.
Ono sta sam ja radio sam (tijesto,komplet priprema i pizze 150kom u prosjeku na dan) to su na drugom radila tri pizzaiola.
Dva kakti samostalna (razmjenjivali su se u smjenama 10h-23h i treci je uskakivao s pripremom ujutro i popodne)
Jedan samostalni 2200e, drugi 2000e i ovaj pomocni oko 1300e.
Stime da mislim da se ovaj jadni s pripremom jos najvise naradi..
Ako laze ona lazem i ja jbg..
Meni je to za nepovjerovati jednostavno..
S druge strane nemogu shvatiti da gazda gdje sam radio tu u Porecu naplacuje stolove u prosjeku 1000 pa i do 2500kn (ne govorimo o onima s pizzama nego stolovi s ribom i plodivima mora i Istarskim specijalitetima,plus jastov itd itd..) i onda meni nudi 40kn po satu bez smjestaja bez icega jer sam zivio u Porecu i jos minimalac na banku..
Sto se mene tice previse je crnog novca u ugostiteljstvu,gradevini i automehanicarstvu itd.
Svi vi spominjete koliko brutto kosta placa jednom na mjesec ali ne spominjete koliko se naplacuje na crno ispod stola..
Ako ja mogu biti za gazdu dobar 30 dana u mjesecu, e pa moze i on za mene jedan dan u mjesecu.
U protivnom neka zatvara firmu i preda kljuceve nekom drugome.
Sve je to doslo danas jer svatko moze i zeli biti gazda, pa onda kad treba platiti nekoga onda se spominje drzava,porez,brutto ovo ono..
Nekad se znalo cija je kapija a cija avlija.
Quote:
Originally Posted by
Luka_ri
Stoka, ne razmišljam ja tako. Ja ni ne želim biti privatnik jer ne bi mogao tako. Pa mi je bolje ovako. Ali vidim ljude oko sebe i razumijem koji im je motiv u tome i kužim di je računica. Dapače, imaš puno primjera di ti radnik diktira šta veći dio na ruke jer onda dobije 1.500 umjesto 1.300 na račun ili mora plaćat neku ovrhu/alimentaciju pa te masira da ne želi punu plaću na račun. Nije sve crno i bijelo...
Uvik u zivotu imas izbora, tako i tu. A ja znan privatnika koje takovog radnika nebi ni primiki na razgovor a ne mu davali lovu ispod stola, al znam ovih dr jos vise... svakako vridi ova od luke hercegivackog da nisu ni jeeni ni dr cvice
Etoga znaci da bi gazda nekom da na crno 1500e (+ na banku 700) mora jos pdva sjebat barem 500e misecno, koji je naplacen, oa smo vec na jos jednom stanu za gazdu na racun radnika/musterije/drzave. Znaci u par godina ode jedan vrtic nekome u dzep (ne kazem da ga nebi pokrali ovi na vlasti), al onda ne tribabkukat zasto nema vrtica, igralista, ceste itd...
Interesantno za procitati sve ovo
Kod nas u firmi nema govora da nešto nije plaćeno na račun, da nije na platni listi.
Al s druge strane, sve financije firme su manje više transparentno postavljene. Svi radnici znaju koliko je prometa, koliko je profita...a 95 nas je. I nit jedan radnik ne veli da je gazda loš.
Ali s druge strane, od strane gazde je svima postavljen 1 cilj. 10% rasta godišnje. Sad smo na šestoj godini od kad smo s tim počeli, i trebaju svi dosta duboko kopati da nađu zalihe.
Arhitekt ga sigurno ne bi primia na razgovor. Keramičar bi mu udovoljia u svemu jer ionako radnika nema. Tako da, istina je, sve je to samo kompromis i tko se kako pogodi...
Quote:
Originally Posted by
kacigae30
Ja sam isto bio privatnik i znam obje strane kako stoji ali ja sam u restoranima i nemogu reci za druge branse.
Ono sto vidim s jedne strane pizzaiola i kuhinjskih radnika je da ih je ostalo jedan postotak jako dobrih u Hr, a drugi postotak su oni koji samo vicu preko sezone da nece raditi ispod neznam koje cijene, a kad dode zima onda se one niske cijene prihvacaju samo tako.
2021 sam bio u jednom restoranu u Porecu i bio sam jedini pizzaiolo na 150pizza, jer normalno u restoranima ide vise druga hrana a pizza je dodatak.
Kuharica koja je radila tamo je u Umagu ove godine radila i kaze da nemoze vjerovati ocima sta vidi i kako se radi i kako gazde placaju pizzaiole kad im treba hitno.
Ono sta sam ja radio sam (tijesto,komplet priprema i pizze 150kom u prosjeku na dan) to su na drugom radila tri pizzaiola.
Dva kakti samostalna (razmjenjivali su se u smjenama 10h-23h i treci je uskakivao s pripremom ujutro i popodne)
Jedan samostalni 2200e, drugi 2000e i ovaj pomocni oko 1300e.
Stime da mislim da se ovaj jadni s pripremom jos najvise naradi..
Ako laze ona lazem i ja jbg..
Meni je to za nepovjerovati jednostavno..
S druge strane nemogu shvatiti da gazda gdje sam radio tu u Porecu naplacuje stolove u prosjeku 1000 pa i do 2500kn (ne govorimo o onima s pizzama nego stolovi s ribom i plodivima mora i Istarskim specijalitetima,plus jastov itd itd..) i onda meni nudi 40kn po satu bez smjestaja bez icega jer sam zivio u Porecu i jos minimalac na banku..
Sto se mene tice previse je crnog novca u ugostiteljstvu,gradevini i automehanicarstvu itd.
Svi vi spominjete koliko brutto kosta placa jednom na mjesec ali ne spominjete koliko se naplacuje na crno ispod stola..
Ako ja mogu biti za gazdu dobar 30 dana u mjesecu, e pa moze i on za mene jedan dan u mjesecu.
U protivnom neka zatvara firmu i preda kljuceve nekom drugome.
Sve je to doslo danas jer svatko moze i zeli biti gazda, pa onda kad treba platiti nekoga onda se spominje drzava,porez,brutto ovo ono..
Nekad se znalo cija je kapija a cija avlija.
ono kaj sam ja primjetio rijetko je neko kompletan čovjek i radi toga sljed događaja vodi u krivom smjeru
npr. možeš ti biti vrhunski pizzaiolo, ali ako nemaš priču i neznaš se izborit za sebe onda češ biti potplaćen. jer svakom je u interesu proći jeftinije. tebi za stanarinu, gazdi za plaću itd.
a ovi likovi kojima su puna usta sebe i svog rada dobiju veliku plaću a realno ju ne zarade.
i onda ti vidis da to nije dobro, neda ti se natezat sa gazdom jer nisi takav, popizdis i odes van.
ti si naveo primjer iz stvarnog života.
ja sve koje znam da su dobri radnici su slabi na pregovorima, šute i rade. a gazde dok se ne žališ neće nuditi sami. a kad neko popizdi i odluci otići je kasno. taman da i plati duplo. tu se gazde razlikuju od gazde
Quote:
Originally Posted by
stoka
Etoga znaci da bi gazda nekom da na crno 1500e (+ na banku 700) mora jos pdva sjebat barem 500e misecno, koji je naplacen, oa smo vec na jos jednom stanu za gazdu na racun radnika/musterije/drzave. Znaci u par godina ode jedan vrtic nekome u dzep (ne kazem da ga nebi pokrali ovi na vlasti), al onda ne tribabkukat zasto nema vrtica, igralista, ceste itd...
ako idemo u takvu dubinu. kad te zaustavi policajac moraš platiti kaznu da država funkcionira. a ne mu dati u đep da te pusti. kad dođe auto na pregled, ako nije ispravan treba ga rušiti i poslati u servis da servis zaradi i da država funkcionira.
ako radiš nešto poslje posla moraš otvoriti svoju firmu ili obrt i za taj rad izdati račun.
nije ovo švicarska, ovo je balkan, i trebat će 100 godina da nas donekle pripitome. svi su na neki način u grijehu, jer jednostavno nemožeš funkcionirat ako nisi.
2 Attachment(s)
12/2013 m50d mislim da je sad na cca140tkm 1vl odrzavan u bmw Augsburg, nije razbijan, nije nigdje u oglasu, 27000€ vlasnik trazi, mozda bi nesto i spustio
Ako koga zanima 0955703376 viber WhatsApp pa mogu slikati jos par slika.Attachment 25638Attachment 25639
Sent from my SM-S918B using Tapatalk