Re: ***Index, Čačkalo, Plavi oglasnik & Co*** - Oglasi i komentari
Quote:
Originally Posted by
BladeRunner
Ja sam taman uzeo ulje i karter, a mislim se za taj komplet servis ima li mi potrebe raditi? I kome odvest uopće.
Kad ga napraviš, vidjet ćeš da vrlo vjerojatno ima potrebe. Možeš skinuti app xhp(besplatan) pa spojiti na auto i iscitati vrijednosti adaptacije svake brzine, to ce ti već reci otprilike u kakvom je stanju getriba.
Ako si malo potkovan, a vidjevši sta si sve radio mislim da jesi, treba ti pumpa za izvlačiti ulje i osnovni alat kojeg sigurno imas(gedore i slicno) mozes to i sam napraviti. Radio sam sa prijateljem to na njegovom E61 535d i nije neka filozofija, samo treba biti pedantan. S time da smo mi mjenjali i ploču i klipiće mehatronika.
Eh da, i treba ti inpa za poništiti vrijednosti na kraju. Ako te zanima, ima jedan dobar video koji sve pokazuje, mogu ga pokušati iskopati i poslati.
Quote:
Originally Posted by
Luka_ri
Ne znam u cemu ti je ta razlika. Provozao sam barem 15 komada dok sam trazio auto, samo jedan je bio saltung i nikakve ozbiljne razlike izmedu lci i pfl nisam vidio. Ali se itekako osjeti kad je getriba vec krepana a kad je reparirana/servisirana...
U brzini i mekoći saltanja, a što drugo 😂
Jesi li provozao ijednog PFL-a koji nije (makar malo) lupao kad je ubacivao u treću brzinu? Znaci ne kardan, ne hardy sajba nego bas getriba.
Zaboravih meni skoro najvažnije, kad staviš xhp, mozes podešavati okretaje na kojima ubacuje u veću brzinu i trajanje samog saltanja tako da možeš staviti da u D rano i dugo salta da ni ne znas kad je prebacio.
Neki dan sam provozao jedan E61 525d pfl i čudio se šta ga vrti toliko, stvarno nema smisla posebno kad je motor hladan da ga vrti do ne znam ni ja ono 2500 okretaja po gradu da bi prebacio u veću.
Quote:
Originally Posted by
Luka
U brzini i mekoći saltanja, a što drugo 😂
Jesi li provozao ijednog PFL-a koji nije (makar malo) lupao kad je ubacivao u treću brzinu? Znaci ne kardan, ne hardy sajba nego bas getriba.
Pa moj ne lupa. A navodno nikad otvarana getriba.
Mene nervira sto nakon zesce voznje od par sati (kad se dobro ugrije) na jakom kocenju do nule kasno prebaci iz druge u prvu. Vec stanes a on tek nakon pola sekunde prebaci u prvu. Nije toliko problem sta kasno prebaci nego jednom kad prebaci onda osjetis kao da ti je netko lagano dao nogom u guzicu...
Kad sam bio kod kolege koji radi xhp mi je nasao da neki nesto ima nesto nesto od 750mg ili 750ms. Ne sjecam se vise. I kao to je granicna vrijednost pa preporuca da ne prckamo getribu dok je ne repariram. A onaj u hercegovini nema bas volje reparirati getribu koja nema greski i uredno salta. Uz to ni ja nemam vremena a zena ga vozi svaki dan...
Pa cemo vidit dokle cemo tako.
Ali u trecu ne lupa, siguran sam. Ili kad prolazis ovuda navrati pa mi ukaži na to, mozda ne cujem. Znas da cemo taj zvuk prigodno proslaviti... :D
Quote:
Originally Posted by
Luka
Zaboravih meni skoro najvažnije, kad staviš xhp, mozes podešavati okretaje na kojima ubacuje u veću brzinu i trajanje samog saltanja tako da možeš staviti da u D rano i dugo salta da ni ne znas kad je prebacio.
Neki dan sam provozao jedan E61 525d pfl i čudio se šta ga vrti toliko, stvarno nema smisla posebno kad je motor hladan da ga vrti do ne znam ni ja ono 2500 okretaja po gradu da bi prebacio u veću.
Pa di ga nece vrtit kad je krava krepana :D :D
To moras vrtit da bi islo... :D
Iako, slazem se... nekad stvarno nepotrebno oteze sa promjenom na vise.
Quote:
Originally Posted by
Luka_ri
Pa moj ne lupa. A navodno nikad otvarana getriba.
Mene nervira sto nakon zesce voznje od par sati (kad se dobro ugrije) na jakom kocenju do nule kasno prebaci iz druge u prvu. Vec stanes a on tek nakon pola sekunde prebaci u prvu. Nije toliko problem sta kasno prebaci nego jednom kad prebaci onda osjetis kao da ti je netko lagano dao nogom u guzicu...
Kad sam bio kod kolege koji radi xhp mi je nasao da neki nesto ima nesto nesto od 750mg ili 750ms. Ne sjecam se vise. I kao to je granicna vrijednost pa preporuca da ne prckamo getribu dok je ne repariram. A onaj u hercegovini nema bas volje reparirati getribu koja nema greski i uredno salta. Uz to ni ja nemam vremena a zena ga vozi svaki dan...
Pa cemo vidit dokle cemo tako.
Ali u trecu ne lupa, siguran sam. Ili kad prolazis ovuda navrati pa mi ukaži na to, mozda ne cujem. Znas da cemo taj zvuk prigodno proslaviti... :D
Meni su svi koji nisu imali xhp i servis iza sebe lupali u treću (uključujući moga).
750ms da, to je vec onako dosta, ali i na mom je bilo ako se dobro sjećam nekih 400ms, nakon servisa getribe se tu stanje znacajno popravilo tj. Došlo u propisane tvorničke vrijednosti. Ne treba tebi reparacije getribe imenjace, samo dobar servis 😁
Ma ako ne cujes/osjetis, onda ne lupa sigurno. A za prigodne proslave naroda Slovinskoga sam uvijek 😂
Eto sad me i ti zbuni... :D
Moram nazvati par majstora pa vidjeti tko to moze posteno servisirati...
Aj, nadam se da cemo jednom imati prilike.
Ili da se jednostavno napokon organizira neko druzenje? Nije ga bilo vec godinama...
Quote:
Originally Posted by
Luka
Kad ga napraviš, vidjet ćeš da vrlo vjerojatno ima potrebe. Možeš skinuti app xhp(besplatan) pa spojiti na auto i iscitati vrijednosti adaptacije svake brzine, to ce ti već reci otprilike u kakvom je stanju getriba.
Ako si malo potkovan, a vidjevši sta si sve radio mislim da jesi, treba ti pumpa za izvlačiti ulje i osnovni alat kojeg sigurno imas(gedore i slicno) mozes to i sam napraviti. Radio sam sa prijateljem to na njegovom E61 535d i nije neka filozofija, samo treba biti pedantan. S time da smo mi mjenjali i ploču i klipiće mehatronika.
Eh da, i treba ti inpa za poništiti vrijednosti na kraju. Ako te zanima, ima jedan dobar video koji sve pokazuje, mogu ga pokušati iskopati i poslati.
Ma to mi je zajebancija, pogotovo bez dizalice. Pun mi je k E36ica, na ovom ništa ne radim, samo odvedem i platim.:laugh:
Bateriju sam mu zamjenio, to je dosta. Lako mi je za ulje promjenit, nego ne znam ima li ko blizu Splita da napravi sve. Mada ne pokazuje neke probleme, ljepše se vozi od '05 E60 530dA koji je original 230tkm, ali mu mislim getriba nije nikad dirana. Na E91 je mijenjano ulje na 190. E60 ko da više snage prosipa kroz wandler, E91 baš živahno ide kroz okretaje.
Quote:
Originally Posted by
BladeRunner
Ma to mi je zajebancija, pogotovo bez dizalice. Pun mi je k E36ica, na ovom ništa ne radim, samo odvedem i platim.:laugh:
Bateriju sam mu zamjenio, to je dosta. Lako mi je za ulje promjenit, nego ne znam ima li ko blizu Splita da napravi sve. Mada ne pokazuje neke probleme, ljepše se vozi od '05 E60 530dA koji je original 230tkm, ali mu mislim getriba nije nikad dirana. Na E91 je mijenjano ulje na 190. E60 ko da više snage prosipa kroz wandler, E91 baš živahno ide kroz okretaje.
Wandler je po meni najveći nedostatak kod E6x getriba, baš prosipa snagu i ne zatvara kad bi bilo normalno (i kad je ispravan), ovo lupanje iz druge i treću se najčešće i dešava zbog Wandlera:
(Možda mi se potkrade koja greška u podatcima, davno sam to istraživao)
Inače zatvara potpuno čini mi se tek od 80 km/h što je van svake pameti. Alpina software je to malo poboljšao čini mi se. Ali zato kad stavis XHP zatvara već na (mislim) 45 km/h ili u trećoj brzini, ovisi šta prvo dođe. E sad zamisli vozis pod srednje jakim gasom i taman dođe da treba presaltati u treću, a Wandler još nije zatvorio i u tom trenutku salta u treću i kad je vec presaltao, par milisekundi poslije zatvori Wandler i tu dođe do lupanja, čak i sa xhp-om. Baš zato se (između ostaloga) preporuča napraviti servis getribe prije instaliranja xhp-a.
Naravno, pričam o Wandlerima koji nisu obnovljeni niti novi, kojima su potrošene lamelice/opruge i koji pokazuju umor zbog godina.
Na mom bivsem E61 530d pfl me zivciralo uvijek to, ono imaš snage i sve to(auto je kretao u D iz druge), ali kad ga opalis po gasu iz mjesta, uvijek ima zadršku od pola sekunde da krene, i kad krene nije to to, a cini mi se da bolje ide od 80-100 kad Wandler zatvori nego od 60-80 dok je otvoren. Pa i u M kad prešaltam u prvu iz mjesta je Wandler uvijek jeo snagu.
Ali jbg, imao je ne znam ni ja, 420tkm, Bog zna kad je ista rađeno na getribi, ako ikad, a i ja je nisam ni taknuo tako da je još bila dobra s obzirom na sve.
Quote:
Originally Posted by
Luka_ri
Eto sad me i ti zbuni... :D
Moram nazvati par majstora pa vidjeti tko to moze posteno servisirati...
Aj, nadam se da cemo jednom imati prilike.
Ili da se jednostavno napokon organizira neko druzenje? Nije ga bilo vec godinama...
Getriba kao getriba većinom radi ili ne, nema tu puno filozofije. Ono što većinu zajebava je "periferija" znaci staro ulje, mehatronik ili wandler, ili kombinacija svega toga.
Zalosno je sto u Hr ne znam nikoga da je baš za getribe samo majstor, u Njemačkoj znam gdje otići i dobiti novo ulje, poklopac sa filterom, mehatronik platu, ulje u diffu i poništavanje vrijednosti za 650 Eur sa računom, sjediš na kauču 3 metra dalje i gledaš kako čovjek radi i čovjek baš zna sta radi i sve što ja ovdje pišem su u biti njegove riječi, da ne ispadne da se pravim pametan 😂