Ušteda goriva promjenom getribe sa 5 na 6 brzina na 330Ci?
Imam kabrio 330i 2000g. sa getribom od 5 brzina koja ponekad malo zašteka. Po oglasim se nude getribe sa 6 brzina koje su se počele ugrađivati od 2003g na E46. Ima li tko kakvih iskustava i o kolikoj uštedi na goriviu pričamo recimo u gradskoj vožnji?? Hvala..
Re: Ušteda goriva promjenom getribe sa 5 na 6 brzina na 330Ci?
Quote:
Originally Posted by
Toni68
Imam kabrio 330i 2000g. sa getribom od 5 brzina koja ponekad malo zašteka. Po oglasim se nude getribe sa 6 brzina koje su se počele ugrađivati od 2003g na E46. Ima li tko kakvih iskustava i o kolikoj uštedi na goriviu pričamo recimo u gradskoj vožnji?? Hvala..
BMW navodi iste podatke za potrošnju kod obje verzije. Ne znam sad zašto zaista on ne bi manje trošio ako 160 voziš u šestoj, a ne u petoj? U gradu te razlike neće uopće biti vidljive. Ulogu igra na autocesti kad smanjuješ okretaje pri visokim brzinama, manja buka.
pre mali dobitak ces tu dobiti, smanji gas : II
mislim da bi po nekoj logici bila ista potrošnja,jer koliko god na manjim okretajima bi vozio u 6,toliko ima manje okretnog momenta na kotaču,pa se to dopunjuje gasom...vjerojatno postoji neka razlika,minimalna,al mislim da bi došao na isto...a možda je i getriba samo drugačija po pitanju prijenosnih omjera,tj,ova sa 6 brzina možda ima final ratio isti kao i ova sa 5brzina,samo je od brzine do brzine manja razlika u omjeru...
Pa ako već moraš stavit drugu, a sve paše na šaraf, bolje je onda staviti tu sa 6brz kako god...
Quote:
Originally Posted by
pobranov
a možda je i getriba samo drugačija po pitanju prijenosnih omjera,tj,ova sa 6 brzina možda ima final ratio isti kao i ova sa 5brzina,samo je od brzine do brzine manja razlika u omjeru...
Omjeri su isti uključujući 5. brzinu. Na novijoj je 6. brzina samo dodana! Tako sam negdje čitao.
Može se čak i na youtubeu filmići ubrzanja pogledat na raznim 330-kama, ne manjka ih.
Quote:
Originally Posted by
Ivor
Pa ako već moraš stavit drugu, a sve paše na šaraf, bolje je onda staviti tu sa 6brz kako god...
Paše na šaraf, ali će morati skratiti kardan :msn-wink:
Ili kupi i kardan od 6brzinca ;), puno jeftinije, a original!
Quote:
Originally Posted by
pobranov
mislim da bi po nekoj logici bila ista potrošnja,jer koliko god na manjim okretajima bi vozio u 6,toliko ima manje okretnog momenta na kotaču,pa se to dopunjuje gasom...
Logika nije kako izgleda jer motori u biti troše manje kod većega gasa zbog manjih gubitaka na klapni. Naravno i to je samo donekle, jer kod cca. 2/3 gasa, ubrizgava se više goriva radi povećanja snage, pa to više ne vrijedi. Recimo da je najekonomičnije vozit s pola gasa, a smanjivanjem i povećavanjem gasa potrošnja se povećava zbog dva navedena efekta... Naravno i dalje vrijedi i ono da su gubici veći kod viših okretaja jer ima više trenja.