View Full Version : Prijenos vlasništva vozila - hitno
Bimmerboy
07.05.2013, 18:32
Molim pomoć... Naime, imam situaciju kakvu još nikada nisam imao pa me zanimaju detalji da poslije nebi bilo... moj poznanik je dobio auto pod račun u zamjenu za svoj + još nešto novaca... e sad, on taj auto prodaje. Pošto sam i sam potencijalni kupac zanima me sljedeće:
Auto je registriran do kraja godine, tablice su na drugu županiju tj. grad u drugoj županiji u odnosu na moje mjesto prebivališta ALI, oni su sklopili nekakav ugovor ( nisam vidio kakav ), po kojem ispada da ja ne moram platit bilježnika i to nego se samo potpisat na zadnju stranu ugovora i s tim postajem novi vlasnik koji dalje rješava papire na svoje ime. Pitanje glasi, jel takav ugovor uopće postoji? Bolje rečeno, jel je tako nešto moguće da nebi poslije ispalo da je vlasnik neka XY osoba a ja dao novce i sve pa nemam ništa? Dosta mi je hitno, hvala na odgovorima
bemvejac
07.05.2013, 18:38
Imaju otvoreni ugovor, ugovor u kojem tvoj frend nije potpisao ništa nego samo prodavatelj a to se radi u ovakvim slučajevima, kada ne namjeravaš zadržat auto nego ga prodavat dalje (ne obvezuje te da plaćaš porez) i samim time što nisi ništa potpisao u načelu je ugovor nevažeći sve dok kupac ne potpiše, u ovom slučaju možebitno ti...trebalo bi biti sve u redu....
može netko nadodati ako nisam sve napisao...
Molim pomoć... Naime, imam situaciju kakvu još nikada nisam imao pa me zanimaju detalji da poslije nebi bilo... moj poznanik je dobio auto pod račun u zamjenu za svoj + još nešto novaca... e sad, on taj auto prodaje. Pošto sam i sam potencijalni kupac zanima me sljedeće:
Auto je registriran do kraja godine, tablice su na drugu županiju tj. grad u drugoj županiji u odnosu na moje mjesto prebivališta ALI, oni su sklopili nekakav ugovor ( nisam vidio kakav ), po kojem ispada da ja ne moram platit bilježnika i to nego se samo potpisat na zadnju stranu ugovora i s tim postajem novi vlasnik koji dalje rješava papire na svoje ime. Pitanje glasi, jel takav ugovor uopće postoji? Bolje rečeno, jel je tako nešto moguće da nebi poslije ispalo da je vlasnik neka XY osoba a ja dao novce i sve pa nemam ništa? Dosta mi je hitno, hvala na odgovorima
ne postoji takav ugovor nego je vjerojatno auto na firmu i onda i tako nema poreza
to je samo moje mišljenje
Bimmerboy
07.05.2013, 18:51
meni tvrdi da ukoliko ja npr kupim auto, ne moram plaćat novi prijepis i ništa slično ( jer je to kao već plaćeno ), nego samo u poreznu i onda redom dalje, policija i ostalo... sutra ujutro se trebam naći s njim pa zato sada pitam kako bi znao barem neke "trikove" oko toga da poslije nebi bilo problema ako ih ne mora biti
i da, ukoliko je taj dio recimo ok, jel ja mogu poslije odnjet njegove SB tablice u policiju u Osijeku da ih oni ponište ili moram ići direkt u Slavonski Brod? - ovaj dio mi je posebno važan - hvala
Ivan E30
07.05.2013, 20:09
Neznam za ugovor,ali tablice mozes ti ponistiti u bilo kojoj zupaniji AKO je na ugovoru navedeno da prodavatelj ostavlja kupcu reg plocice.
Tako sam ja kad sam kupio auto u st,dosao u ri i u prvoj policijskoj postaji ponistio tablice i dobio ri,nove..
Dan danas mi je zao sto sam morao ponistit st tablice,bas su bile fora:bleh:
Bimmerboy
07.05.2013, 20:42
Dobro, to je onda ona "olakšavajuća okolnost" u situaciji... čini se da mi onda jedino ostaje vidjet kako izgleda taj famozni ugovor.... da pitam, ukoliko mi je ugovor ipak "sumnjiv", gdje je najlakše potražiti odgovor na ova pitanja koja mene muče, kod bilježnika ili?
Mouse-RI
07.05.2013, 21:33
Valjda imate tamo na tehnickom firme koje se bave prijepisom vozila, uleti u bilo koju i pokazi im ugovor i pitaj sta mozes sa time...
krapinek
07.05.2013, 22:42
To ti je točno to što ti je Bemvejac napisao. Čak niti nije ugovor od javnog bilježnika nego ugovor o tzv. posredničkoj prodaji vozila. To ti je komisiona prodaja u kojoj je posrednik auto kuća ili netko ko se bavi takvom djelatnošću. To potpišeš i dalje ti je sve isto ko inače, odeš na poreznu, platiš porez i td. Tako sam i ja kupio jedan automobil. Kad bi dobio račun za auto ko da si ga kupio u auto kući ili bilo kojoj drugoj firmi onda se ne plača porez na auto nego samo s tim računom ideš na policiju da ga prijaviš na svoje ime. Pogledaj si samo dal imaš račun od auta ili ugovor o posredničkoj prodaji i sve ti bude jasno.
Ako porez nije na tvoje ime placen...moraces ga platit ponovo,druge nema!
Ugovori se moraju vezati,a da bi se to postiglo na svakom mora bit placen porez:msn-wink:
Hendrix E28
22.01.2015, 13:11
hvala na objašnjenju