View Full Version : T: Radio stanicu (+par pitanja)
Uzeo bi radio stanicu starom za kamion....
http://www.imagesforme.com/out.php/i360253_cobracbradio.jpg
E sad, pošto nikad nisam to koristio neznam šta da uopće tražim po oglasima, koliki je domet, koje su frekvencije, kako se to uopće zove? CB Radio???
Za koje trebaju dozvole.... itd?
Eto ako ima tko kakvog iskustva stim neka piše... :drunk[1]:
ovo sam uspio iskopat samo neznam jeli to dječija pošto je 200kn :)
http://www.njuskalo.hr/oglas307467
Ja sam imao Concord i President Jimmy i rade predobro. Neki standard kod nas na CB ti je tih 40 kanala s tzv. "gornjim" i "donjim" kanalima, to su u stvari medjukanali.
Domet takve ti je s dobrom antenom skoro preko cijele hrvatske a mozes uzet i nesto zescu za kojih som kuna pa na USB frekvenciji (nema veze s kompom) razgovaras s cijelim svijetom.
Dozvola je prije trebala i bas kad sam si je ja rjesio vise niko ne pita za to.
"CB-jke" su bile jako popularne prije mobitela, sad sve skupa umire pomalo al bas na kamionima ih ima dosta, samo nek se stari raspita medju kolegama da nisu presli na UKV jer onda treba drugaciji uredjaj.
Frekvencije sam iskreno vec zaboravio al mislim da se vrte oko 27Mhz mada mozes uvijek za par kuna promjenit kristale i imas koju god frekvenciju hoces ili ako bas imas volje imas uredjaja s svim frekvencijama za kojih 1000-2000kn.
Ako hoces mogu ti ja dati broj lika u Kc koj se godinama bavio slaganjem CB-jki (sad je na mobitelima) pa vidis dal ima jos kakvu u radioni.
Ja sam jako puno radio na njima i predobre su samo sto je problem s tim standardnim s 40 CB kanala da ako imas malo jacu doma taman kad se pocnes razgovarati zove te susjeda da joj brises sliku s omiljene sapunice na TV-u :D
U glavnom jako su dobra stvar pogotovo za kamion da malo ubijes vrijeme i informiras se o cesti vremenu itd. ako nabavis nesto javi pa upalim ja svoju da isprobamo.
http://teretna-vozila.com/smf/index.php?PHPSESSID=64179dbfe6b6bf43779065855530f0 50&topic=746.0
Tu se ljudi kuže u te stvari.
:punk: thanks na infu
naručio sam prije par dana ovo: valjda će valjat....
http://cgi.ebay.com/COBRA-19-DXIV-40-CHANNEL-COMPACT-CB-RADIO-DX-IV-NEW_W0QQitemZ250381166487QQihZ015QQcategoryZ40055Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
i ovu antenu:
http://cgi.ebay.com/New-Cobra-300-Watt-36-Magnet-Mount-Antenna-HG-A1500_W0QQitemZ250261336946QQihZ015QQcategoryZ4005 5QQssPageNameZWD1VQQrdZ1QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1 638Q2em118Q2el1247
Kažeš cijelu hrvatsku? ja sam čuo da to lovi onako u krugu cca 5-10km :jelen:, zato sam uzeo ovu antenu 36'' 300w... Koliko bi stim moglo lovit? Čuo sam da se antene moraju i uštelavat sa uređajem, taj dio mi nije baš jasan....
I to što su te radio stanice sve valjda 4w , koje onda veze ima što je antena 100 ili 300w, nebi li trebalo još nekakvo pojačalo tu ubacit?
Ja sam s 4W uspio oko 300km dobiti ali je i jako bitno koje je snage uredjaj koji slusa s druge strane, tako da ti se moze dogoditi da on tebe cuje odlicno a ti njega slabo ili nista, s tim da sam ja radio na fiksnu 8 metarsku antenu.
Za stelat antenu ti treba SWR metar, bez njega nista jer mora biti 100% prilagodjena antena uredjaju. Za njih ti nisam siguran kolko kostaju, imam jedan doma al stari s tim stela pa sumnjam da ce prodat.
Iskreno mislim da si dosta preplatio stanicu i antenu, s tim da je to magnetna antena, znaci bacis na krov i kad te nema neko dodje i "puff" nema.
Budem starog nazvao sutra za antenu i taj metar pa javim tocnije.
Ova stanica ti vjerojatno je 4W pa ovisno kako bude antena i kakvo je vrijeme mislim da dobar dio hrvatske mozes pokrit. Javi kad stigne pa se dogovorimo da isprobamo. A u mejduvremenu probaj od nekog ko ima vec sve skupa posudit taj SWR metar pa da ti nastela to kad dodje.
Lako za to što je magnetna, svejedno bi ju pričvrstio vijcima, a svejedno sumnjam da bi se tko penjao na kamion da mazne antenu....
Za ovo uštelavanje sam našao nekog elektroničara tu u sisku pa će mi on to riješit.
Zašto misliš da sam preplatio? Ta je bila najjeftinija na cijelom ebay-u (.com i .de) :)
-i uvjeti su mi bili da bude nova i iz trgovine, da šalju za hrvatsku, te da nije neka žnj marka pa sam se odlučio za cobru (bila je i ona midland u toj cijeni)
ukupno će me koštati sa antenom i poštarinom od 90€ do 115€ ovisno o carini i PDV-u, a tu u hrv me lik tražio 100€ za stanicu i 100€ za antenu, novo ali bez garancije preko oglasa.... i neka ''nikad čuo' marka
update....
stanica lovi cca 1km, na ravnom :) Antena se nemože štelati ali nariktan je najbolji položaj sa onim uređajom... sve u svemu tako je i kod drugih kamiona :thumbdown:
Ako hoces mogu ti ja dati broj lika u Kc koj se godinama bavio slaganjem CB-jki (sad je na mobitelima) pa vidis dal ima jos kakvu u radioni.
EKO ???
CB-jke polako umiru..., imo moj stari prije 20 godina, i nebilo kaj, prezidenta, pan8 antenu a bogme sa linearnim pojačalom 20W smo pričali sa azurnom obalom, ali niko u selu nije gledal TV kad bi stisnul tipku na mikrofonu! :laugh::laugh::laugh::laugh::laugh: